Wedle celtyckiego kalendarza nastała zima, a jej pierwszy dzień, Samhain, przynosi nam nowe potrawy. Jest to ostatni czas żniw, granica między jesienią a zimą oraz dzień, w którym świat istot żywych oraz świat tych, którzy opuścili nasz świat, dzieli najmniejsza możliwa odległość. Tymczasem na celtyckich stołach pojawiają się dynie, jabłka, orzechy każdego typu oraz dużo mięsa i wina. Nie można jednak zapominać o podarkach dla zbłąkanych dusz! Każda istota, która zapuka tego dnia do domostwa musiała zostać obdarowana odpowiednikiem naszych babeczek i ciastek. Ten symboliczny gest miał zapewnić przychylność dusz na nieubłaganie nadciągający nowy rok, który według Celtów rozpoczynał się właśnie w Samhain. Polecamy przygotować się na taką ewentualność.
Jednakże skupimy się dziś na pożegnaniu jesieni. Idealne do tego będą pieczone kasztany.
Składniki:
Jadalne kasztany
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
Natnij lekko każdy orzech (pozwoli to uniknąć efektu popcornu podczas pieczenia, a tym samym sprzątania).
Wstaw je do piekarnika na około 30 minut (kasztany otworzą się jeszcze bardziej).
Po zakończonym pieczeniu niechaj trochę wystygną. Aby je spożyć wystarczy obrać je ze skorupki (łatwiej jest ją ściągnąć, gdy są jeszcze w miarę ciepłe).
Dodatkowa informacja: Tak przygotowane orzechy można zmielić i użyć do wypieków.
Nauka tańca irlandzkiego — Katowice, Będzin
2015-10-30 15:29
Już dzisiaj zapraszamy na kolejne zajęcia taneczne do Będzina i Katowic. Kto wykaże zapał i wytrwałość, być może w przyszłości znajdzie swoje miejsce wśród Galway'ek i Galway'i. Wszystkie szczegóły odnośnie warsztatów tańca irlandzkiego można znaleźć w zakładce Warsztaty, a jeśli nadal coś jest niejasne, zachęcamy do kontaktu pod adresem galway@galway.art.pl.
Kalendarze 2016
2015-10-22 00:58
Kalendarz Majów już się skończył?
W ramach zadośćuczynienia z błogosławieństwem tego starożytnego ludu przedstawiamy galway'owe kalendarze w dwóch onieśmielająco pięknych odsłonach.
Do wyboru są kalendarze wieloplanszowe o wymiarach 95 x 420 mm (po prawej) oraz jednoplanszowe w formacie A3 (które będą idealne również dla fanów U2) (poniżej). Oba rodzaje zawierają listę świąt okołoceltyckich i okołotanecznych. Dzięki niemu zawsze znajdziesz dzień na świętowanie.
Lubisz dziewczyny, lubisz nogi, lubisz taniec albo po prostu masz dziurę w ścianie, którą trzeba umiejętnie ukryć — ten kalendarz jest stworzony właśnie dla Ciebie.
Jeżeli wybierzesz kalendarz wieloplanszowy, nie będziesz chciał zmienić kartki, ponieważ stworzy się niewidzialna, ale silna więź ze zdjęciem minionego miesiąca. Będzie to trudne z każdym początkiem kolejnego miesiąca.
W przypadku, gdy zdecydujesz się na kalendarz jednoplanszowy, po roku nie będziesz miał serca, by go zdjąć. Twój pokój stanie się smutny, będzie w nim czegoś brakować. A w ścianie znowu będzie widać dziurę i nie będzie w niej widać Narni.
Wyobraź sobie, że na zawsze znika Twoja teściowa. Spotęguj to euforyczne uczucie naszym kalendarzem. Nawet jeżeli to pierwsze się nie uda, zawsze zostanie Ci nasz kalendarz i to miłe uczucie w brzuszku.
Już za parę dni kalendarze przyjadą z drukarni i będą pachnieć świeżą farbą. Lubisz ten zapach? My Cię rozumiemy i stworzyliśmy ten kalendarz specjalnie dla Ciebie. Wszystkich chętnych, by rok 2016 spędzić pod znakiem Galway, zachęcamy do Kontaktu.
Pamiętaj, aby podczas remontu zostawić na ścianie miejsce dla nas!
Nauka tańca irlandzkiego
2015-10-16 13:42
Dzisiaj kolejny dzień warsztatowych zmagań. Tych, którzy rozważają przyjście, ale nie mogą się zdecydować, jak najbardziej zachęcamy, by dać sobie szansę i zobaczyć, jak to jest osobiście pohasać i postukać w rytm irlandzkiego reela ;-) Więcej szczegółów na temat zajęć w zakładce Warsztaty lub pod adresem galway@galway.art.pl.
Pokaz warsztatowiczów — grupa ze stepu
2015-09-23 20:00
Początki bywają trudne. Zwłaszcza początki taneczne. Niemniej warto się starać, bo po pewnym czasie efekty włożonej pracy zaczynają być widoczne. Najlepszym dowodem na to są pokazy naszych warsztatowiczów, jak choćby ten z Pełnoletniego Céilí, na którym po raz pierwszy miała okazję zaprezentować się grupa ze stepu :-)
A może i Ty chciałbyś kiedyś wystąpić razem z nimi albo postepować trochę w domu dla własnej satysfakcji? Nic prostszego — wystarczy przyjść do nas na warsztaty, a my nauczymy Cię wszystkiego, co trzeba ;-)
Przed nami kolejny przepis na smaczne spędzenie wyjątkowego dnia. Tym razem nadciąga równonoc, zwana też Mabon. Powoli kończą się zbiory i zaczynają się uczty, które wyrażały wdzięczność Celtów za przychylność bóstw podczas uprawy roli. Jest to czas grillowanych i pieczonych mięs każdego typu, suszonych warzyw i owoców, pachnących ziół, a także win i cydrów. Niewątpliwie w ten dzień powinno się zorganizować dobrą ucztę z najbliższymi i podziękować za to, co było, jednocześnie myśląc o ciemności, która jest przed nami.
Bardzo ważnym aspektem Mabon okazują się jabłka. Dlatego jeżeli macie okazję uczestniczyć w zbiorach tych wspaniałych owoców, nie czekajcie! Celtyckie legendy zawsze wiązały symbol jabłka z nieśmiertelnością, dlatego też mając na uwadze ten niezwykle ważny element Mabon, proponujemy Wam skromny przepis:
Pieczone chipsy jabłkowe
Wyciągnijcie z jabłek pestki i pokrójcie je w niegrube plastry, w tym czasie rozgrzejcie piekarnik do 225 stopni...
Teraz następuje coś, w czym zachęcamy do eksperymentów - posypka na nasze przyszłe smakołyki. Poniżej podam najprostszą z możliwych, jednakże warto jest próbować mieszać smaki i bawić się tym, co mamy pod ręką, tak, aby nasze chipsy nie były nudne (nie muszą być też słodkie) :)
W dowolnie wybranych przez nas proporcjach mieszamy cynamon i cukier puder. Przesypujemy posypkę do niewielkiego pojemnika, do którego wkładamy po kilka plastrów jabłek i zdecydowanie trzęsiemy całością tak, aby posypka objęła całość naszych przyszłych smakołyków.
Ułóżmy nasze chipsy na papierze do pieczenia tak, aby nie nachodziły na siebie i pieczmy je od 2 do 3 godzin. Na długość pieczenia wpływa zbyt wiele czynników, aby przewidzieć dokładny czas pieczenia, więc polecam sprawdzać nasze smakołyki w równych odstępach czasu. Polecam również po godzinie pieczenia obrócić je na drugą stronę. Jeżeli przy uginaniu zaczynają się łamać, są gotowe do wyjęcia z pieca. Niechaj ostygną i już można smakować. Przekąska ta posiada niezwykle długą datę ważności, więc można zrobić sobie zapas.
XIII Festiwal Muzyki Celtyckiej ZAMEK — niedzielny występ
2015-09-17 16:41
Taniec w maskach:
Taniec miękki:
Soft + step:
Step irlandzki:
XIII Festiwal Muzyki Celtyckiej ZAMEK — sobotni występ
2015-08-27 15:24
A cappella:
2hand:
Noc Walpurgii:
2hand:
Festiwal ZAMEK — reportaż
2015-08-26 11:36
Wybierz nasz najładniejszy strój — ankieta
2015-08-04 12:40
Który nasz strój podoba Ci się najbardziej? Zagłosuj tu i miej wpływ na nasz występ podczas Festiwalu Muzyki Celtyckiej ZAMEK! W stroju, który zbierze najwięcej głosów, wystąpimy podczas jednego z festiwalowych dni :-) Na głosy czekamy do 15 sierpnia.
Kopiowanie zdjęć oraz innych materiałów zawartych na tej stronie i wykorzystywanie ich bez zgody zespołu ZABRONIONE! W celu uzyskania zgody prosimy o Kontakt.