Aktualności

Archiwum najważniejszych wiadomości:  <   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   > 

XIII Festiwal Muzyki Celtyckiej ZAMEK — sobotni występ

2015-08-27, 15:24 • <ip>

A cappella:

2hand:

Noc Walpurgii:

2hand:

Festiwal ZAMEK — reportaż

2015-08-26, 11:36 • <ip>

Wybierz nasz najładniejszy strój — ankieta

2015-08-04, 12:40 • <ip>
Który nasz strój podoba Ci się najbardziej? Zagłosuj tu i miej wpływ na nasz występ podczas Festiwalu Muzyki Celtyckiej ZAMEK! W stroju, który zbierze najwięcej głosów, wystąpimy podczas jednego z festiwalowych dni :-) Na głosy czekamy do 15 sierpnia.

Lughnasadh

2015-08-01, 00:00 • Varrant & Psota

Nadchodzi święto pierwszych żniw dedykowane bogowi imieniem Lugh — Lughnasadh. Jest to czas ognisk, tańców, żniw, a przede wszystkim wielkich uczt złożonych z tego, co udało nam się przygotować w tym roku. Najcenniejsze są tego dnia wyroby własne, tak więc w tym ważnym dniu nie może braknąć domowego chleba pszennego!

Składniki:

  1. KROK TYLKO DLA ŚWIEŻYCH DROŻDŻY: Drożdże i cukier łączymy (w teorii powinny się ze sobą rozpuścić, jednak można też dodać odrobinę mleka lub wody o temperaturze pokojowej) i rozpuszczamy ze sobą.
  2. Łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto do momentu, gdy ciasto spokojnie odkleja się od rąk.
  3. Umieszczamy ciasto w przykrytej misce w ciepłym miejscu i dajemy mu godzinę na wyrośnięcie.
  4. Przekładamy wyrośnięte ciasto do wybranej przez nas formy i zostawiamy jeszcze na 30-60 minut. Polecamy formę przedtem wyłożyć papierem do pieczenia — ułatwia to wyjmowanie chleba z formy.
  5. Do nagrzanego do 220° piekarnika wkładamy formę (możemy przedtem lekko ponacinać nasz przyszły chleb) i pieczemy przez 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200° i zostawiamy na około 40-50 minut. Opcjonalnie możemy w kilku ostatnich minutach wyjąć chleb z formy i zostawić go na chwilę w piekarniku.

Przepis ten pozwoli Wam uzyskać chleb godny Lughnasadh.

Smacznego!

Lunasa

Zza kulis

2015-07-24, 10:33 • <ip>

Typowe przygotowania do występu ;-)

Z archiwum Galway. Coś dla graczy oraz krótka przypowieść o wczuwaniu się w układ w jednym ;)

Opublikowane przez Zespół Tańca Irlandzkiego Galway 23 lipca 2015

Festyn Pogranicza — Paczków

2015-06-24, 14:42 • Wuzetka
Słońce, ciepło, lato w pełni! Jeśli macie wolny weekend, w najbliższą sobotę, 27 czerwca, serdecznie zapraszamy Was do Paczkowa, niedaleko Nysy. Tam odbędzie się Festyn Pogranicza, gdzie obok pokazów rękodzieła ludowego, turniejów walk rycerskich, koncertów zespołów folkowych i wielu innych atrakcji, będzie okazja obejrzeć także nasz pokaz tańca, a nawet samemu spróbować sił w poprowadzonych przez nas krótkich warsztatach. Każdy będzie mógł nauczyć się wraz z nami prostych grupowych tańców, a wieczorna zabawa taneczna to idealna możliwość wypróbowania nowo poznanych choreografii. Zapraszamy wszystkich do wspólnej zabawy!

Festyn Pogranicza 2015 - program

Litha (Alban Hefin)

2015-06-21, 12:00 • Varrant & Pixie

Zbliża się kolejne przesilenie, a wraz z nią Litha oraz (dwa dni później) Bonfire Night. A my podamy Wam dobry przepis na to święto.

Alban Hefin (inna nazwa Lithy) to czas świeżych warzyw, ziół i owoców, zwłaszcza tych, w których dominuje kolor żółty bądź pomarańczowy. Ale przede wszystkim jest to czas ognisk oraz grillowanego jedzenia wszelakiej maści, zwłaszcza drobiu i wieprzowiny. Jako napitki w tym czasie serwowano świeże soki z warzyw i owoców oraz ciemne piwa. W bogatszych domostwach widywany był też miód pitny.

Doszły nas także słuchy, iż w tym okresie jedzono pumpernikiel, dlatego też odważniejsi (a przede wszystkim bogaci w cierpliwość) mogą spróbować go upiec.

My natomiast gorąco polecamy coś mniej pracochłonnego i również mocno związanego z Lithą: Ziołowo-Cytrynowe Ciastka!

Składniki:

  1. Dobrze zmieszać razem masło i cukier (zostawić trochę cukru na posypkę). Dodać do tego jajka i aromat. Powinniśmy otrzymać przyjemny krem.
  2. Zmieszać mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli i poszatkowane zioła ze sobą, a następnie połączyć z przygotowanym wcześniej kremem.
  3. Uformować na papierze do pieczenia ciasteczka (spłaszczcie je widelcem bądź szklanką) i posypać cukrem. Piec w ~350° przez 5-10 minut do otrzymania lekko brązowego koloru.
  4. Ostudzić i zajadać :-D

Smacznego Alban Hefin!


Litha

Hurra! Mamy 9 lat!

2015-06-15, 19:59 • <ip>
A oto „tort” urodzinowy na miarę Galway:

9 lat Galway

Galway na Dniach Javornika w Czechach

2015-06-04, 22:51 • <ip>
A w najbliższą sobotę serdecznie zapraszamy do czeskiego Javornika na festiwal miasta, gdzie przez cały weekend będzie można cieszyć się muzyką, tańcem, wszelkiego rodzaju rozrywką oraz pysznymi przekąskami. Nas tam nie zabraknie! :-)

Dni Javornika

Beltane

2015-05-01, 13:00 • Varrant

Już od jakiegoś czasu opisujemy celtyckie święta, tradycje oraz powiązane legendy. Tym razem, by nie było zbyt nudno, chcemy spróbować czegoś innego! Zaczynając od dzisiejszego Beltane, przez następny rok będziemy opisywać dla Was tradycyjne potrawy ściśle związane z obchodami danego święta.

Jak już wspominaliśmy, dziś wypada Beltane! Wiosenne święto skupiające się na budzącej się naturze i przede wszystkim na... płodności.

Zacznijmy od tego pierwszego. Wielkim zaskoczeniem nie będzie, gdy wyjawimy Wam, iż w ten szczególny dzień spożywano dużo owoców oraz świeżych warzyw. Dlatego też bardzo polecane są owocowe sałatki. Dodatkowo, najcenniejszy jednak w Beltane jest miód, gdyż pszczoły mają bezpośredni związek z samym świętem.

Zajmijmy się teraz głównym aspektem tego wyjątkowego dnia. Bardzo popularną praktyką było pieczenie chleba (dozwolone jest gotowe ciasto sklepowe) o kształcie fallusa. Chleb taki wiązał się z uhonorowaniem króla dębów i władcy lasów. Podobno zjedzenie go w Beltane przynosi powodzenie nie tylko w łóżku, ale również w uprawianiu roślin. Podobne efekty dawać mają także babeczki ozdobione zieloną twarzą pokrytą liśćmi.

Na koniec zostawimy Was z przepisem na Beltane Bannock — są to pochodzące ze Szkocji odpowiedniki naszych ciasteczek owsianych, pieczone oczywiście w Beltane.

Składniki:

  1. Upraż (na suchej patelni bądź w piekarniku) płatki owsiane na złoty kolor i ostudź je.
  2. Oddziel żółtka, a białko ubij na sztywną pianę.
  3. Utrzyj masło, żółtka i cukier na puszystą masę.
  4. Dodaj do masy resztę składników i ugnieć powstałe ciasto.
  5. Uformuj ciasteczka i wstaw do piekarnika na 180 stopni, na 15-20 minut.

Polecamy bycie kreatywnym :)

Smacznego w Beltane!

Archiwum najważniejszych wiadomości:  <   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   > 


zespół tańca irlandzkiego
[001] Galway - zespół tańca irlandzkiego [017] Galway - zespół tańca irlandzkiego [012] Galway - zespół tańca irlandzkiego

Facebook YouTube

1% dla OPP

1% dla Fundacji Kultury Irlandzkiej


Najbliższy występ:

Ogrodzieniec, 2017-05-12
impreza firmowa :: impreza zamknięta

Zatańczyliśmy już 387 razy.

» Pozostałe występy...


Ogłoszenie dla warsztatowiczów
2017-04-12, 15:56 • Imoen

Drodzy warsztatowicze! W najbliższy piątek, 14 kwietnia, warsztaty w Piotrowicach NIE odbędą się - dla MDK Południe będzie to już bowiem świąteczna przerwa. Życzymy Wam spokojnych świąt w gronie rodziny oraz udanego odpoczynku i regeneracji sił do tańca... » więcej

» Pozostałe aktualności...


Współpracujemy z:

Ośrodek Kultury w Będzinie

Ośrodek Kultury
ul. Małachowskiego 43
42-500 Będzin