Aktualności

Archiwum najważniejszych wiadomości:  <   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   > 

Pokaz warsztatowiczów — grupa ze stepu

2015-09-23, 20:00 • Imoen

Początki bywają trudne. Zwłaszcza początki taneczne. Niemniej warto się starać, bo po pewnym czasie efekty włożonej pracy zaczynają być widoczne. Najlepszym dowodem na to są pokazy naszych warsztatowiczów, jak choćby ten z Pełnoletniego Céilí, na którym po raz pierwszy miała okazję zaprezentować się grupa ze stepu :-)

A może i Ty chciałbyś kiedyś wystąpić razem z nimi albo postepować trochę w domu dla własnej satysfakcji? Nic prostszego — wystarczy przyjść do nas na warsztaty, a my nauczymy Cię wszystkiego, co trzeba ;-)

Po szczegóły zapraszamy do zakładki Warsztaty.

Mabon

2015-09-21, 10:00 • Varrant & Pixie

Przed nami kolejny przepis na smaczne spędzenie wyjątkowego dnia. Tym razem nadciąga równonoc, zwana też Mabon. Powoli kończą się zbiory i zaczynają się uczty, które wyrażały wdzięczność Celtów za przychylność bóstw podczas uprawy roli. Jest to czas grillowanych i pieczonych mięs każdego typu, suszonych warzyw i owoców, pachnących ziół, a także win i cydrów. Niewątpliwie w ten dzień powinno się zorganizować dobrą ucztę z najbliższymi i podziękować za to, co było, jednocześnie myśląc o ciemności, która jest przed nami.

Bardzo ważnym aspektem Mabon okazują się jabłka. Dlatego jeżeli macie okazję uczestniczyć w zbiorach tych wspaniałych owoców, nie czekajcie! Celtyckie legendy zawsze wiązały symbol jabłka z nieśmiertelnością, dlatego też mając na uwadze ten niezwykle ważny element Mabon, proponujemy Wam skromny przepis:

Pieczone chipsy jabłkowe

Wyciągnijcie z jabłek pestki i pokrójcie je w niegrube plastry, w tym czasie rozgrzejcie piekarnik do 225 stopni...

Teraz następuje coś, w czym zachęcamy do eksperymentów - posypka na nasze przyszłe smakołyki. Poniżej podam najprostszą z możliwych, jednakże warto jest próbować mieszać smaki i bawić się tym, co mamy pod ręką, tak, aby nasze chipsy nie były nudne (nie muszą być też słodkie) :)

W dowolnie wybranych przez nas proporcjach mieszamy cynamon i cukier puder. Przesypujemy posypkę do niewielkiego pojemnika, do którego wkładamy po kilka plastrów jabłek i zdecydowanie trzęsiemy całością tak, aby posypka objęła całość naszych przyszłych smakołyków.

Ułóżmy nasze chipsy na papierze do pieczenia tak, aby nie nachodziły na siebie i pieczmy je od 2 do 3 godzin. Na długość pieczenia wpływa zbyt wiele czynników, aby przewidzieć dokładny czas pieczenia, więc polecam sprawdzać nasze smakołyki w równych odstępach czasu. Polecam również po godzinie pieczenia obrócić je na drugą stronę. Jeżeli przy uginaniu zaczynają się łamać, są gotowe do wyjęcia z pieca. Niechaj ostygną i już można smakować. Przekąska ta posiada niezwykle długą datę ważności, więc można zrobić sobie zapas.

Urodzajnego Mabon!

XIII Festiwal Muzyki Celtyckiej ZAMEK — niedzielny występ

2015-09-17, 16:41 • <ip>

Taniec w maskach:

Taniec miękki:

Soft + step:

Step irlandzki:

XIII Festiwal Muzyki Celtyckiej ZAMEK — sobotni występ

2015-08-27, 15:24 • <ip>

A cappella:

2hand:

Noc Walpurgii:

2hand:

Festiwal ZAMEK — reportaż

2015-08-26, 11:36 • <ip>

Wybierz nasz najładniejszy strój — ankieta

2015-08-04, 12:40 • <ip>
Który nasz strój podoba Ci się najbardziej? Zagłosuj tu i miej wpływ na nasz występ podczas Festiwalu Muzyki Celtyckiej ZAMEK! W stroju, który zbierze najwięcej głosów, wystąpimy podczas jednego z festiwalowych dni :-) Na głosy czekamy do 15 sierpnia.

Lughnasadh

2015-08-01, 00:00 • Varrant & Psota

Nadchodzi święto pierwszych żniw dedykowane bogowi imieniem Lugh — Lughnasadh. Jest to czas ognisk, tańców, żniw, a przede wszystkim wielkich uczt złożonych z tego, co udało nam się przygotować w tym roku. Najcenniejsze są tego dnia wyroby własne, tak więc w tym ważnym dniu nie może braknąć domowego chleba pszennego!

Składniki:

  1. KROK TYLKO DLA ŚWIEŻYCH DROŻDŻY: Drożdże i cukier łączymy (w teorii powinny się ze sobą rozpuścić, jednak można też dodać odrobinę mleka lub wody o temperaturze pokojowej) i rozpuszczamy ze sobą.
  2. Łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto do momentu, gdy ciasto spokojnie odkleja się od rąk.
  3. Umieszczamy ciasto w przykrytej misce w ciepłym miejscu i dajemy mu godzinę na wyrośnięcie.
  4. Przekładamy wyrośnięte ciasto do wybranej przez nas formy i zostawiamy jeszcze na 30-60 minut. Polecamy formę przedtem wyłożyć papierem do pieczenia — ułatwia to wyjmowanie chleba z formy.
  5. Do nagrzanego do 220° piekarnika wkładamy formę (możemy przedtem lekko ponacinać nasz przyszły chleb) i pieczemy przez 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200° i zostawiamy na około 40-50 minut. Opcjonalnie możemy w kilku ostatnich minutach wyjąć chleb z formy i zostawić go na chwilę w piekarniku.

Przepis ten pozwoli Wam uzyskać chleb godny Lughnasadh.

Smacznego!

Lunasa

Zza kulis

2015-07-24, 10:33 • <ip>

Typowe przygotowania do występu ;-)

Z archiwum Galway. Coś dla graczy oraz krótka przypowieść o wczuwaniu się w układ w jednym ;)

Opublikowane przez Zespół Tańca Irlandzkiego Galway 23 lipca 2015

Festyn Pogranicza — Paczków

2015-06-24, 14:42 • Wuzetka
Słońce, ciepło, lato w pełni! Jeśli macie wolny weekend, w najbliższą sobotę, 27 czerwca, serdecznie zapraszamy Was do Paczkowa, niedaleko Nysy. Tam odbędzie się Festyn Pogranicza, gdzie obok pokazów rękodzieła ludowego, turniejów walk rycerskich, koncertów zespołów folkowych i wielu innych atrakcji, będzie okazja obejrzeć także nasz pokaz tańca, a nawet samemu spróbować sił w poprowadzonych przez nas krótkich warsztatach. Każdy będzie mógł nauczyć się wraz z nami prostych grupowych tańców, a wieczorna zabawa taneczna to idealna możliwość wypróbowania nowo poznanych choreografii. Zapraszamy wszystkich do wspólnej zabawy!

Festyn Pogranicza 2015 - program

Litha (Alban Hefin)

2015-06-21, 12:00 • Varrant & Pixie

Zbliża się kolejne przesilenie, a wraz z nią Litha oraz (dwa dni później) Bonfire Night. A my podamy Wam dobry przepis na to święto.

Alban Hefin (inna nazwa Lithy) to czas świeżych warzyw, ziół i owoców, zwłaszcza tych, w których dominuje kolor żółty bądź pomarańczowy. Ale przede wszystkim jest to czas ognisk oraz grillowanego jedzenia wszelakiej maści, zwłaszcza drobiu i wieprzowiny. Jako napitki w tym czasie serwowano świeże soki z warzyw i owoców oraz ciemne piwa. W bogatszych domostwach widywany był też miód pitny.

Doszły nas także słuchy, iż w tym okresie jedzono pumpernikiel, dlatego też odważniejsi (a przede wszystkim bogaci w cierpliwość) mogą spróbować go upiec.

My natomiast gorąco polecamy coś mniej pracochłonnego i również mocno związanego z Lithą: Ziołowo-Cytrynowe Ciastka!

Składniki:

  1. Dobrze zmieszać razem masło i cukier (zostawić trochę cukru na posypkę). Dodać do tego jajka i aromat. Powinniśmy otrzymać przyjemny krem.
  2. Zmieszać mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli i poszatkowane zioła ze sobą, a następnie połączyć z przygotowanym wcześniej kremem.
  3. Uformować na papierze do pieczenia ciasteczka (spłaszczcie je widelcem bądź szklanką) i posypać cukrem. Piec w ~350° przez 5-10 minut do otrzymania lekko brązowego koloru.
  4. Ostudzić i zajadać :-D

Smacznego Alban Hefin!


Litha

Archiwum najważniejszych wiadomości:  <   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   > 


zespół tańca irlandzkiego
[002] Galway - zespół tańca irlandzkiego [023] Galway - zespół tańca irlandzkiego [008] Galway - zespół tańca irlandzkiego

Facebook YouTube

Najbliższy występ:

Będzin, 2017-08-20
XV Festiwal Muzyki Celtyckiej „Zamek”

Mysłowice, 2017-09-10
Dożynki

Zatańczyliśmy już 391 razy.

W najbliższym czasie zatańczymy 2 razy!

» Pozostałe występy...


XV FMC „Zamek”
2017-08-16, 16:11 • Koniczyna

W najbliższy weekend odbędzie się Festiwal Muzyki Celtyckiej. Już po raz piętnasty spotkamy się na Będzińskim wzgórzu Zamkowym, aby wspólnie bawić się w rytmie muzyki irlandzkiej, szkockiej i bretońskiej. My także tam będziemy! Będzie można nas zobaczyć w... » więcej

» Pozostałe aktualności...


Współpracujemy z:

Ośrodek Kultury w Będzinie

Ośrodek Kultury
ul. Małachowskiego 43
42-500 Będzin