Aktualności

Archiwum najważniejszych wiadomości:  <   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   > 

Kalendarze 2016

2015-10-22, 00:58 • <ip>
Kalendarz 2016 wieloplanszowy 1+12

Kalendarz Majów już się skończył?

W ramach zadośćuczynienia z błogosławieństwem tego starożytnego ludu przedstawiamy galway'owe kalendarze w dwóch onieśmielająco pięknych odsłonach.

Do wyboru są kalendarze wieloplanszowe o wymiarach 95 x 420 mm (po prawej) oraz jednoplanszowe w formacie A3 (które będą idealne również dla fanów U2) (poniżej). Oba rodzaje zawierają listę świąt okołoceltyckich i okołotanecznych. Dzięki niemu zawsze znajdziesz dzień na świętowanie.

Lubisz dziewczyny, lubisz nogi, lubisz taniec albo po prostu masz dziurę w ścianie, którą trzeba umiejętnie ukryć — ten kalendarz jest stworzony właśnie dla Ciebie.

Jeżeli wybierzesz kalendarz wieloplanszowy, nie będziesz chciał zmienić kartki, ponieważ stworzy się niewidzialna, ale silna więź ze zdjęciem minionego miesiąca. Będzie to trudne z każdym początkiem kolejnego miesiąca.

W przypadku, gdy zdecydujesz się na kalendarz jednoplanszowy, po roku nie będziesz miał serca, by go zdjąć. Twój pokój stanie się smutny, będzie w nim czegoś brakować. A w ścianie znowu będzie widać dziurę i nie będzie w niej widać Narni.

Wyobraź sobie, że na zawsze znika Twoja teściowa. Spotęguj to euforyczne uczucie naszym kalendarzem. Nawet jeżeli to pierwsze się nie uda, zawsze zostanie Ci nasz kalendarz i to miłe uczucie w brzuszku.

Już za parę dni kalendarze przyjadą z drukarni i będą pachnieć świeżą farbą. Lubisz ten zapach? My Cię rozumiemy i  stworzyliśmy ten kalendarz specjalnie dla Ciebie. Wszystkich chętnych, by rok 2016 spędzić pod znakiem Galway, zachęcamy do Kontaktu.

Pamiętaj, aby podczas remontu zostawić na ścianie miejsce dla nas!

Kalendarz 2016 jednoplanszowy A3

Nauka tańca irlandzkiego

2015-10-16, 13:42 • <ip>
Dzisiaj kolejny dzień warsztatowych zmagań. Tych, którzy rozważają przyjście, ale nie mogą się zdecydować, jak najbardziej zachęcamy, by dać sobie szansę i zobaczyć, jak to jest osobiście pohasać i postukać w rytm irlandzkiego reela ;-) Więcej szczegółów na temat zajęć w zakładce Warsztaty lub pod adresem galway@galway.art.pl.

Pokaz warsztatowiczów — grupa ze stepu

2015-09-23, 20:00 • Imoen

Początki bywają trudne. Zwłaszcza początki taneczne. Niemniej warto się starać, bo po pewnym czasie efekty włożonej pracy zaczynają być widoczne. Najlepszym dowodem na to są pokazy naszych warsztatowiczów, jak choćby ten z Pełnoletniego Céilí, na którym po raz pierwszy miała okazję zaprezentować się grupa ze stepu :-)

A może i Ty chciałbyś kiedyś wystąpić razem z nimi albo postepować trochę w domu dla własnej satysfakcji? Nic prostszego — wystarczy przyjść do nas na warsztaty, a my nauczymy Cię wszystkiego, co trzeba ;-)

Po szczegóły zapraszamy do zakładki Warsztaty.

Mabon

2015-09-21, 10:00 • Varrant & Pixie

Przed nami kolejny przepis na smaczne spędzenie wyjątkowego dnia. Tym razem nadciąga równonoc, zwana też Mabon. Powoli kończą się zbiory i zaczynają się uczty, które wyrażały wdzięczność Celtów za przychylność bóstw podczas uprawy roli. Jest to czas grillowanych i pieczonych mięs każdego typu, suszonych warzyw i owoców, pachnących ziół, a także win i cydrów. Niewątpliwie w ten dzień powinno się zorganizować dobrą ucztę z najbliższymi i podziękować za to, co było, jednocześnie myśląc o ciemności, która jest przed nami.

Bardzo ważnym aspektem Mabon okazują się jabłka. Dlatego jeżeli macie okazję uczestniczyć w zbiorach tych wspaniałych owoców, nie czekajcie! Celtyckie legendy zawsze wiązały symbol jabłka z nieśmiertelnością, dlatego też mając na uwadze ten niezwykle ważny element Mabon, proponujemy Wam skromny przepis:

Pieczone chipsy jabłkowe

Wyciągnijcie z jabłek pestki i pokrójcie je w niegrube plastry, w tym czasie rozgrzejcie piekarnik do 225 stopni...

Teraz następuje coś, w czym zachęcamy do eksperymentów - posypka na nasze przyszłe smakołyki. Poniżej podam najprostszą z możliwych, jednakże warto jest próbować mieszać smaki i bawić się tym, co mamy pod ręką, tak, aby nasze chipsy nie były nudne (nie muszą być też słodkie) :)

W dowolnie wybranych przez nas proporcjach mieszamy cynamon i cukier puder. Przesypujemy posypkę do niewielkiego pojemnika, do którego wkładamy po kilka plastrów jabłek i zdecydowanie trzęsiemy całością tak, aby posypka objęła całość naszych przyszłych smakołyków.

Ułóżmy nasze chipsy na papierze do pieczenia tak, aby nie nachodziły na siebie i pieczmy je od 2 do 3 godzin. Na długość pieczenia wpływa zbyt wiele czynników, aby przewidzieć dokładny czas pieczenia, więc polecam sprawdzać nasze smakołyki w równych odstępach czasu. Polecam również po godzinie pieczenia obrócić je na drugą stronę. Jeżeli przy uginaniu zaczynają się łamać, są gotowe do wyjęcia z pieca. Niechaj ostygną i już można smakować. Przekąska ta posiada niezwykle długą datę ważności, więc można zrobić sobie zapas.

Urodzajnego Mabon!

XIII Festiwal Muzyki Celtyckiej ZAMEK — niedzielny występ

2015-09-17, 16:41 • <ip>

Taniec w maskach:

Taniec miękki:

Soft + step:

Step irlandzki:

XIII Festiwal Muzyki Celtyckiej ZAMEK — sobotni występ

2015-08-27, 15:24 • <ip>

A cappella:

2hand:

Noc Walpurgii:

2hand:

Festiwal ZAMEK — reportaż

2015-08-26, 11:36 • <ip>

Wybierz nasz najładniejszy strój — ankieta

2015-08-04, 12:40 • <ip>
Który nasz strój podoba Ci się najbardziej? Zagłosuj tu i miej wpływ na nasz występ podczas Festiwalu Muzyki Celtyckiej ZAMEK! W stroju, który zbierze najwięcej głosów, wystąpimy podczas jednego z festiwalowych dni :-) Na głosy czekamy do 15 sierpnia.

Lughnasadh

2015-08-01, 00:00 • Varrant & Psota

Nadchodzi święto pierwszych żniw dedykowane bogowi imieniem Lugh — Lughnasadh. Jest to czas ognisk, tańców, żniw, a przede wszystkim wielkich uczt złożonych z tego, co udało nam się przygotować w tym roku. Najcenniejsze są tego dnia wyroby własne, tak więc w tym ważnym dniu nie może braknąć domowego chleba pszennego!

Składniki:

  1. KROK TYLKO DLA ŚWIEŻYCH DROŻDŻY: Drożdże i cukier łączymy (w teorii powinny się ze sobą rozpuścić, jednak można też dodać odrobinę mleka lub wody o temperaturze pokojowej) i rozpuszczamy ze sobą.
  2. Łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto do momentu, gdy ciasto spokojnie odkleja się od rąk.
  3. Umieszczamy ciasto w przykrytej misce w ciepłym miejscu i dajemy mu godzinę na wyrośnięcie.
  4. Przekładamy wyrośnięte ciasto do wybranej przez nas formy i zostawiamy jeszcze na 30-60 minut. Polecamy formę przedtem wyłożyć papierem do pieczenia — ułatwia to wyjmowanie chleba z formy.
  5. Do nagrzanego do 220° piekarnika wkładamy formę (możemy przedtem lekko ponacinać nasz przyszły chleb) i pieczemy przez 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200° i zostawiamy na około 40-50 minut. Opcjonalnie możemy w kilku ostatnich minutach wyjąć chleb z formy i zostawić go na chwilę w piekarniku.

Przepis ten pozwoli Wam uzyskać chleb godny Lughnasadh.

Smacznego!

Lunasa

Zza kulis

2015-07-24, 10:33 • <ip>

Typowe przygotowania do występu ;-)

Z archiwum Galway. Coś dla graczy oraz krótka przypowieść o wczuwaniu się w układ w jednym ;)

Opublikowane przez Zespół Tańca Irlandzkiego Galway 23 lipca 2015

Archiwum najważniejszych wiadomości:  <   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   > 


zespół tańca irlandzkiego
[030] Galway - zespół tańca irlandzkiego [024] Galway - zespół tańca irlandzkiego [028] Galway - zespół tańca irlandzkiego

Facebook YouTube

Najbliższy występ:

Bratysława (SŁOWACJA), 2017-12-02
Bratislava Christmas Feis :: udział w międzynarodowych zawodach tańca irlandzkiego z ramienia szkoły tańca Sweeney McAvinchey

Zatańczyliśmy już 395 razy.

» Pozostałe występy...


Warsztaty czas zacząć!
2017-09-02, 08:25 • A`Darris

Koniec przerwy. Co prawda dzwonka na lekcje nie usłyszycie, ale i tak możecie kierować się słuchem zmierzając w kierunku irlandzkich nutek. Wszystkich zainteresowanych, zarówno tych całkiem zielonych jak i tych bardziej doświadczonych, serdecznie... » więcej

» Pozostałe aktualności...


Współpracujemy z:

Naszywki.net - naszywki i haft komputerowy

Naszywki.net
naszywki i haft komputerowy