Aktualności

Archiwum najważniejszych wiadomości:  <   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   > 

Mabon

2015-09-21, 10:00 • Varrant & Pixie

Przed nami kolejny przepis na smaczne spędzenie wyjątkowego dnia. Tym razem nadciąga równonoc, zwana też Mabon. Powoli kończą się zbiory i zaczynają się uczty, które wyrażały wdzięczność Celtów za przychylność bóstw podczas uprawy roli. Jest to czas grillowanych i pieczonych mięs każdego typu, suszonych warzyw i owoców, pachnących ziół, a także win i cydrów. Niewątpliwie w ten dzień powinno się zorganizować dobrą ucztę z najbliższymi i podziękować za to, co było, jednocześnie myśląc o ciemności, która jest przed nami.

Bardzo ważnym aspektem Mabon okazują się jabłka. Dlatego jeżeli macie okazję uczestniczyć w zbiorach tych wspaniałych owoców, nie czekajcie! Celtyckie legendy zawsze wiązały symbol jabłka z nieśmiertelnością, dlatego też mając na uwadze ten niezwykle ważny element Mabon, proponujemy Wam skromny przepis:

Pieczone chipsy jabłkowe

Wyciągnijcie z jabłek pestki i pokrójcie je w niegrube plastry, w tym czasie rozgrzejcie piekarnik do 225 stopni...

Teraz następuje coś, w czym zachęcamy do eksperymentów - posypka na nasze przyszłe smakołyki. Poniżej podam najprostszą z możliwych, jednakże warto jest próbować mieszać smaki i bawić się tym, co mamy pod ręką, tak, aby nasze chipsy nie były nudne (nie muszą być też słodkie) :)

W dowolnie wybranych przez nas proporcjach mieszamy cynamon i cukier puder. Przesypujemy posypkę do niewielkiego pojemnika, do którego wkładamy po kilka plastrów jabłek i zdecydowanie trzęsiemy całością tak, aby posypka objęła całość naszych przyszłych smakołyków.

Ułóżmy nasze chipsy na papierze do pieczenia tak, aby nie nachodziły na siebie i pieczmy je od 2 do 3 godzin. Na długość pieczenia wpływa zbyt wiele czynników, aby przewidzieć dokładny czas pieczenia, więc polecam sprawdzać nasze smakołyki w równych odstępach czasu. Polecam również po godzinie pieczenia obrócić je na drugą stronę. Jeżeli przy uginaniu zaczynają się łamać, są gotowe do wyjęcia z pieca. Niechaj ostygną i już można smakować. Przekąska ta posiada niezwykle długą datę ważności, więc można zrobić sobie zapas.

Urodzajnego Mabon!

XIII Festiwal Muzyki Celtyckiej ZAMEK — niedzielny występ

2015-09-17, 16:41 • <ip>

Taniec w maskach:

Taniec miękki:

Soft + step:

Step irlandzki:

XIII Festiwal Muzyki Celtyckiej ZAMEK — sobotni występ

2015-08-27, 15:24 • <ip>

A cappella:

2hand:

Noc Walpurgii:

2hand:

Festiwal ZAMEK — reportaż

2015-08-26, 11:36 • <ip>

Wybierz nasz najładniejszy strój — ankieta

2015-08-04, 12:40 • <ip>
Który nasz strój podoba Ci się najbardziej? Zagłosuj tu i miej wpływ na nasz występ podczas Festiwalu Muzyki Celtyckiej ZAMEK! W stroju, który zbierze najwięcej głosów, wystąpimy podczas jednego z festiwalowych dni :-) Na głosy czekamy do 15 sierpnia.

Lughnasadh

2015-08-01, 00:00 • Varrant & Psota

Nadchodzi święto pierwszych żniw dedykowane bogowi imieniem Lugh — Lughnasadh. Jest to czas ognisk, tańców, żniw, a przede wszystkim wielkich uczt złożonych z tego, co udało nam się przygotować w tym roku. Najcenniejsze są tego dnia wyroby własne, tak więc w tym ważnym dniu nie może braknąć domowego chleba pszennego!

Składniki:

  1. KROK TYLKO DLA ŚWIEŻYCH DROŻDŻY: Drożdże i cukier łączymy (w teorii powinny się ze sobą rozpuścić, jednak można też dodać odrobinę mleka lub wody o temperaturze pokojowej) i rozpuszczamy ze sobą.
  2. Łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto do momentu, gdy ciasto spokojnie odkleja się od rąk.
  3. Umieszczamy ciasto w przykrytej misce w ciepłym miejscu i dajemy mu godzinę na wyrośnięcie.
  4. Przekładamy wyrośnięte ciasto do wybranej przez nas formy i zostawiamy jeszcze na 30-60 minut. Polecamy formę przedtem wyłożyć papierem do pieczenia — ułatwia to wyjmowanie chleba z formy.
  5. Do nagrzanego do 220° piekarnika wkładamy formę (możemy przedtem lekko ponacinać nasz przyszły chleb) i pieczemy przez 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200° i zostawiamy na około 40-50 minut. Opcjonalnie możemy w kilku ostatnich minutach wyjąć chleb z formy i zostawić go na chwilę w piekarniku.

Przepis ten pozwoli Wam uzyskać chleb godny Lughnasadh.

Smacznego!

Lunasa

Zza kulis

2015-07-24, 10:33 • <ip>

Typowe przygotowania do występu ;-)

Z archiwum Galway. Coś dla graczy oraz krótka przypowieść o wczuwaniu się w układ w jednym ;)

Opublikowane przez Zespół Tańca Irlandzkiego Galway 23 lipca 2015

Festyn Pogranicza — Paczków

2015-06-24, 14:42 • Wuzetka
Słońce, ciepło, lato w pełni! Jeśli macie wolny weekend, w najbliższą sobotę, 27 czerwca, serdecznie zapraszamy Was do Paczkowa, niedaleko Nysy. Tam odbędzie się Festyn Pogranicza, gdzie obok pokazów rękodzieła ludowego, turniejów walk rycerskich, koncertów zespołów folkowych i wielu innych atrakcji, będzie okazja obejrzeć także nasz pokaz tańca, a nawet samemu spróbować sił w poprowadzonych przez nas krótkich warsztatach. Każdy będzie mógł nauczyć się wraz z nami prostych grupowych tańców, a wieczorna zabawa taneczna to idealna możliwość wypróbowania nowo poznanych choreografii. Zapraszamy wszystkich do wspólnej zabawy!

Festyn Pogranicza 2015 - program

Litha (Alban Hefin)

2015-06-21, 12:00 • Varrant & Pixie

Zbliża się kolejne przesilenie, a wraz z nią Litha oraz (dwa dni później) Bonfire Night. A my podamy Wam dobry przepis na to święto.

Alban Hefin (inna nazwa Lithy) to czas świeżych warzyw, ziół i owoców, zwłaszcza tych, w których dominuje kolor żółty bądź pomarańczowy. Ale przede wszystkim jest to czas ognisk oraz grillowanego jedzenia wszelakiej maści, zwłaszcza drobiu i wieprzowiny. Jako napitki w tym czasie serwowano świeże soki z warzyw i owoców oraz ciemne piwa. W bogatszych domostwach widywany był też miód pitny.

Doszły nas także słuchy, iż w tym okresie jedzono pumpernikiel, dlatego też odważniejsi (a przede wszystkim bogaci w cierpliwość) mogą spróbować go upiec.

My natomiast gorąco polecamy coś mniej pracochłonnego i również mocno związanego z Lithą: Ziołowo-Cytrynowe Ciastka!

Składniki:

  1. Dobrze zmieszać razem masło i cukier (zostawić trochę cukru na posypkę). Dodać do tego jajka i aromat. Powinniśmy otrzymać przyjemny krem.
  2. Zmieszać mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli i poszatkowane zioła ze sobą, a następnie połączyć z przygotowanym wcześniej kremem.
  3. Uformować na papierze do pieczenia ciasteczka (spłaszczcie je widelcem bądź szklanką) i posypać cukrem. Piec w ~350° przez 5-10 minut do otrzymania lekko brązowego koloru.
  4. Ostudzić i zajadać :-D

Smacznego Alban Hefin!


Litha

Hurra! Mamy 9 lat!

2015-06-15, 19:59 • <ip>
A oto „tort” urodzinowy na miarę Galway:

9 lat Galway

Archiwum najważniejszych wiadomości:  <   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   > 


zespół tańca irlandzkiego
[007] Galway - zespół tańca irlandzkiego [014] Galway - zespół tańca irlandzkiego [009] Galway - zespół tańca irlandzkiego

Facebook YouTube

Do tej pory zatańczyliśmy 390 razy.

» Archiwum występów...


Ogłoszenie dla warsztatowiczów
2017-06-20, 01:07 • Imoen

Drodzy Warsztatowicze! Wszystko, co dobre, kiedyś się kończy. Również sezon warsztatowy. Zapraszamy Was serdecznie na ostatnie przed wakacjami zajęcia w Katowicach (piątek, 23.06) oraz w Będzinie (sobota, 24.06). Nie przegapcie tej okazji i zakończcie... » więcej

» Pozostałe aktualności...


Współpracujemy z:

Naszywki.net - naszywki i haft komputerowy

Naszywki.net
naszywki i haft komputerowy